Voer het inzetbaarheidsgesprek

Tip van de maand

Voer het inzetbaarheidsgesprek

Wednesday 28 September 2016

Duurzaam aan het werk zijn. Natuurlijk wil elke werknemer graag vitaal en gezond zijn en blijven. In de praktijk lukt dat niet altijd. Als werkgever wilt u ook graag een gezond bedrijf met gezonde mensen nu én in de toekomst. Een goede manier om meer zicht te hebben op de gezondheid en vitaliteit van uw mensen in de toekomst is door de inzet van het inzetbaarheidsgesprek. Maar hoe voert u zo'n gesprek? Een praktische aanpak.

Meer inzicht in de toekomst van uw bedrijf
De toekomst laat zich niet voorspellen wordt weleens gezegd. Dat is gedeeltelijk waar. Maar u kunt wel uw inzicht in de nabije toekomst van uw bedrijf vergroten en hier ook op sturen. Een goede manier om daarmee te starten is het vitaliteitsgesprek op de agenda te zetten. Begin met een jaarlijks inzetbaarheidsgesprek met uw mensen. Het inzetbaarheidsgesprek heeft als doel inzetbaarheid bespreekbaar te maken en geeft u inzicht in de inzetbaarheid van uw mensen nu en wat u kunt verwachten in de toekomst. U zult merken dat de informatie die u inwint, al heel veel handvattten geeft voor de aanpak van het komende jaar en daarna. Dit helpt u echt uw bedrijf gezond te houden.

De thema's van het inzetbaarheidsgesprek
Het inzetbaarheidsgesprek kent 5 onderwerpen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een handige gesprekswijzer voor u ontwikkeld. Deze kunt u onderaan de pagina downloaden en gebruiken voor uw gesprekken. Wij zoomen in op de onderwerpen van het inzetbaarheidsgesprek.
   • Werkplezier
Werkplezier is van groot belang voor de persoonlijke motivatie van uw mensen. Iemand die met plezier aan het werk is bruist van de energie en is effectief aan het werk. Dat heeft ook weer een positieve invloed op de omgang met zijn of haar collega's. Andersom geldt dit natuurlijk ook. Als een werknemer bijvoorbeeld vastloopt in bepaalde werkzaamheden en u bent hiervan op de hoogte- dan kunt u hulp inschakelen van een collega bijvoorbeeld. Zo voorkomt u dat een werknemer vastloopt en gefrustreerd raakt.
   • Kennis en vaardigheden
Heeft een werknemer alle kennis en vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van het werk of is dat onvoldoende? En wat zijn de wensen en verlangens voor de toekomst? Wil een werknemer zich verder ontwikkelen en past datgene wat hij of zij wil ontwikkelen nog wel bij de organisatie? Inzicht in kennis en vaardigheden en opleidingswensen geef u inzicht welke opleidingen en cursussen u kunt aanbieden in de toekomst.
   • Gezondheid en energie
Wat zijn de mogelijkheden voor uw werknemers qua gezondheid en belastbaarheid? Kijk hierbij ook naar de persoonlijke situatie van de werknemer op basis van de verzuimcijfers. Hoe ziet de werknemer dat zelf? Wat kan de werknemer aan qua belasting in de toekomst, wat zijn de verwachtingen?
   • Werk en privé balans
Hoe is de balans tussen het werk en het privé leven van de werknemer? Dit kan gedurende iemands levensloop veranderen. En daardoor de behoeftes ook. Zo kan een oudere werknemer minder fysiek werk doen. Een werknemer die net ouder is geworden kan ook andere behoeftes hebben. Zijn er dan mogelijkheden om flexibel te kunnen zijn binnen uw bedrijf?
   • Toekomst werk
Hoe ziet de werknemer zijn eigen toekomst? Hoe ziet het werk eruit over 3-5 jaar? Verwacht de werknemer in deze baan te blijven tot aan pensioenleeftijd of wil hij ook wat anders? Denkt hij het vol te kunnen houden? Wat heeft iemand nodig en wat gaat hij zelf doen?

Een aanzet tot meer
Een jaarlijks terugkerend inzetbaarheidsgesprek kan de aanzet zijn tot meer in uw bedrijf, maar is wat ons betreft een goed begin. U kunt de handige gesprekswijzer van TNO gebruiken in uw gesprek. 

Bron: TNO / Inspectie SZW / Sazas

Ga terug naar Tips