Plezier op de werkvloer

Tip van de maand

Plezier op de werkvloer

Monday 4 September 2017

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? Plezier op de werkvloer heeft veel voordelen. Je werknemers zullen zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden. Volgens ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ de beste manier om ziekteverzuim te verlagen. Een ruime meerderheid verkoos deze methode boven ‘goed controleren’, ‘telefonisch ziekmelden’, ‘sporten stimuleren’ en ‘gezond voedsel op het werk’. Maar hoe verhoog je het werkplezier? Probeer de volgende 5 manieren eens.

1. Delegeer, vertrouw en laat los
Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf. Dat betekent dat jij bepaalde zaken echt moet delegeren en loslaten. Bemoei je dus alleen met het resultaat en niet met de details en de manier waarop ze hun taken uitvoeren. Ze zullen misschien dezelfde fouten maken die jij ooit heb gemaakt, maar dat hoort erbij. Soms zullen ze juist betere methoden ontwikkelen. Die innovatie heeft je bedrijf hard nodig. Dan zullen ze zich echt van toegevoegde waarde voelen binnen je bedrijf en veel meer plezier krijgen in het werk dat ze doen.

2. Zoek naar gezamenlijke waarden
Deel niet alleen de taken in je bedrijf, maar deel ook de waarden van je bedrijf. Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dit is een belangrijke factor om meer plezier te krijgen in het werk. Probeer dus je bedrijfscultuur te definiëren in samenspraak met je werknemers. Dat doe je bijvoorbeeld door kernwaarden op te stellen.Dat zorgt voor verbinding en meer plezier in het werk.

3. Zorg voor ontspanning op het werk
Wordt er binnen jouw bedrijf veel gelachen? Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg dus dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Daar kun jij als ondernemer het voortouw in nemen. Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk.

4. Maak er een sport van
Maak het werk uitdagender. Hoe? Door duidelijke doelen te stellen. Als je werknemer een concreet doel heeft, kan hij scoren. Want wie zou er nog naar een voetbalwedstrijd kijken als er geen doelen waren? Of als er geen score werd bijgehouden en geen punten werden verdeeld? Daar zou niets aan zijn. Toch is het op de werkvloer vaak wel zo. Breng daar verandering in. Zorg voor individuele doelen, teamdoelen en bedrijfsdoelen. Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt.

5. Zorg voor een goed personeelsbeleid
Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.

Bron:ondernemenmetpersoneel/ HAER

 

 

Ga terug naar Tips