Maak medewerkers verantwoordelijk voor hun inzetbaarheid

Tip van de maand

Maak medewerkers verantwoordelijk voor hun inzetbaarheid

Friday 1 December 2017

Werkgevers zijn al lang op zoek naar de succesformule voor zo gezond en inzetbaar mogelijk personeel. Ze bieden trainingen aan, cursussen en workshops. Ze organiseren gezondheidsweken, stimuleren fietsplannen, ze bieden fruit, flexibele werktijden en ergonomische werkplekken.

Alle goede bedoelingen ten spijt, niet alle activiteiten hebben het gewenste effect. Al was het alleen maar omdat ze meestal van bovenaf zijn bedacht en medewerkers het gevoel kan bekruipen dat ze iets wordt opgelegd. Maar het kan ook zijn dat ze er simpelweg geen behoefte aan hebben.

Betrek je medewerkers
In de praktijk blijkt gezondheidsmanagement pas echt effectief, wanneer je medewerkers er letterlijk bij betrekt. Vraag mensen met welke kwesties ze zitten en vraag ze naar hun behoeften. Wanneer je gehoor geeft aan hun suggesties, ga je slagen maken. Je kunt bijvoorbeeld samen een jaarkalender opstellen met de thema’s die medewerkers ter sprake brengen. De thema’s vul je vervolgens in met activiteiten waar ze om vragen.

Voorkom gevoelens van bemoeienis
Een online gezondheidsportaal met inspirerende informatie, online trainingen en vitaliteitsprogramma’s is ook een mooie optie. Of je kunt medewerkers een budget beschikbaar stellen, waarmee ze zelf hun gezondheid op peil kunnen houden. De vorm kan variëren, het belangrijkste is dat je draagvlak verkrijgt voor de activiteiten. Dat doe je door mensen medeverantwoordelijk te maken en gevoelens van bemoeienis te voorkomen.

Om dit te realiseren zullen leidinggevenden het gesprek met hun medewerkers over hun inzetbaarheid moeten aangaan. Om een mis-match te voorkomen kan HR de leidinggevenden coachen of vaardigheidstrainingen aanbieden. Want het goede gesprek moet, hoe dan ook, worden gevoerd. Wanneer de directie gezondheid serieus neemt én uitdraagt, zijn medewerkers sneller geneigd dat ook te doen.

Mooi voornemen
Als werkgever heb je anno 2017 geen medewerkers meer voor het leven. Maar je wilt wel dat ze zich in alles verbonden voelen met de organisatie. Zeker op het gebied van gezondheid en duurzame inzetbaarheid. De tijd is rijp! Laat medewerkers maar eens vertellen waar ze tegenaan lopen en zoek samen naar oplossingen. Is dat geen prachtig voornemen voor 2018?

Bron:Pwnet / HAER Advies

 

 

Ga terug naar Tips