Digitaal hulpmiddel tbv vaststellen identiteit nieuwe werknemers

Tip van de maand

Digitaal hulpmiddel tbv vaststellen identiteit nieuwe werknemers

Sunday 27 January 2013

Met het seizoen weer in aantocht,  is het goed om nog eens stil te staan bij de verificatieplicht van werkgevers: u bent verplicht om, zowel voor binnen- als buitenlandse arbeidskrachten, de identiteit van uw nieuwe werknemers vast te stellen. Dat is belangrijk om premie- en belastingfraude tegen te gaan en om illegale tewerkstelling van vreemdelingen te voorkomen. Let op: vanaf 1 januari 2013 worden overtredingen tegen arbeidsregelingen strenger bestraft.

Maar hoe zit dat ook al weer?

Om u te helpen bij de controle van de verschillende identiteitsdocumenten treft u op onze website een handig digitaal hulpmiddel aan om de identiteit van uw nieuwe werknemers vast te stellen. Dit digitale stappenplan is speciaal door de overheid en het bedrijfsleven samen ontwikkeld, om u snel te helpen bij het vaststellen van de identiteit en te zien of de nieuwe medewerker voor u mag werken.  Het leidt u op eenvoudige wijze in maximaal 5 stappen door de belangrijkste punten die u moet controleren bij het vaststellen van de identiteit van uw nieuwe werknemer.

U vindt het digitale 5 stappenplan hier.

Als eerste vraagt u de beoogde werknemer om een origineel en een geldig identiteitsbewijs te tonen. Als de werknemer niet de Nederlandse nationaliteit heeft, gaat u na of - en onder welke voorwaarden – u de werknemer in Nederland mag laten werken. Vervolgens controleert u het identiteitsbewijs op de bijbehorende echtheidskenmerken. Daarna controleert u of het identiteitsbewijs bij de werknemer hoort die het aanbiedt. Ten slotte – als alles door u in orde is bevonden – maakt u een kopie van het identiteitsbewijs en bewaart u deze in uw administratie.

Ter verdere ondersteuning en verduidelijking van het Stappenplan Verificatieplicht is ook een filmpje gemaakt. Hierin ziet u in 3 voorbeelden van veelvoorkomende situaties, hoe eenvoudig het stappenplan werkt.

Bron: weethoehetzit.nl

Ga terug naar Tips