Controleer certificering uitzendbureau

Tip van de maand

Controleer certificering uitzendbureau

Monday 28 October 2013

Wanneer u personeel inleent van een uitzendbureau, controleer dan of het bureau is gecertificeerd door de Stichting Normering Arbeid (SNA). Doet u zaken met een uitzendbureau dat een vals (of geen) certificaat gebruikt, dan bent u namelijk aansprakelijk voor de schade als het bureau te weinig belasting of premies betaalt.

De Stichting Normering Arbeid verleent het SNA-keurmerk aan uitzendbureaus en (onder)aannemers van werk. Met dat keurmerk laten deze organisaties zien dat zij hun (financiële) administratie op orde hebben. Schakelt u als werkgever een uitzendbureau in, dan moet u controleren of het bureau gecertificeerd is door de SNA. U kunt dit gemakkelijk via de website van de SNA nagaan.

Door het uitvoeren van deze controle voorkomt u dat u als inlener van uitzendkrachten aansprakelijk wordt gesteld voor de achterstallige betalingen van het uitzendbureau. U kunt meer lezen over inlenersaansprakelijkheid in de folder Matiging keten- en inlenersaansprakelijkheid bij toepassing anoniementarief (pdf) van de Belastingdienst.

U dient daarnaast ook na te gaan of het uitzendbureau is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Is het bureau niet ingeschreven, dan riskeert u een boete van € 12.000 per werknemer. U vindt meer informatie in de folder van Weet hoe het zit (pdf).

Bij het Interventieteam Malafide Uitzendbureaus kwamen de laatste tijd veel klachten binnen over valse certificaten.

 

 

Ga terug naar Tips