Begin het jaar goed met een nieuwjaarsgesprek met je team

Tip van de maand

Begin het jaar goed met een nieuwjaarsgesprek met je team

Monday 23 December 2019

Januari is een goede maand om met je team werken aan verbinding, binding en teamontwikkeling. Neem een paar uur de tijd, kies een prettige plek buiten je werkomgeving en evalueer het afgelopen jaar. Kijk natuurlijk ook vooruit naar het komende jaar. Geef elkaar waarderende feedback en spreek wensen uit voor 2020.

Maar hoe doe je dat? Hierbij enkele vragen die tot een zeer mooi en goed gesprek kunnen leiden. Neem er wel even de tijd voor, geef iedereen echt de aandacht die hij of zij verdient…

1. Wat zijn voor jou persoonlijk de belangrijkste momenten of periodes van 2019 geweest? Waarom? Wat gebeurde er dan precies?

2. En hoe kijken wij terug op de samenwerking met jou? Nu is het team dus aan de beurt om mooie verhalen en momenten uit het afgelopen jaar terug te halen. Dat mogen natuurlijk ook wat pijnlijkere momenten of conflicten zijn, probeer er wel altijd een positieve draai aan te geven. Wat je aandacht geeft groeit…

3. Wat wens je voor jezelf in 2020? Wat hoop je dat het jaar je gaat brengen? En wat ga je zelf proberen daarin te doen?

4. Wat gunnen wij je voor 2020? Wat wensen wij je toe? Nu is het dus weer aan het team om positieve wensen uit te spreken en gedrag toe te wensen dat het teamlid wel kan gebruiken in 2020.

Het effect van dit gesprek? Betere verbinding het team, meer begrip voor elkaar. Het zou zo maar kunnen dat je teamleden elkaar beter weten te vinden in 2020 en de teamresultaten een positieve duw in de goede richting krijgen.

Ga terug naar Tips