5 manieren om werkplezier te vergroten

Tip van de maand

5 manieren om werkplezier te vergroten

Friday 2 February 2018

Heeft jouw personeel plezier in het werk? Werkplezier is een cruciale factor voor een succesvol bedrijf. Hoe zorg je ervoor dat het werk leuker wordt voor je werknemers? Plezier op de werkvloer heeft veel voordelen. Je werknemers zullen zich bijvoorbeeld minder vaak ziek melden. Volgens ondernemers in het MKB is ‘werkplezier verhogen’ de beste manier om ziekteverzuim te verlagen. Maar hoe verhoog je het werkplezier? Probeer de volgende 5 manieren eens.

1. Delegeer, vertrouw en laat los
Het is vaak moeilijk voor gedreven ondernemers, maar geef je personeel meer verantwoordelijkheid. Geef ze de ruimte om zich te ontplooien binnen je bedrijf. Dat betekent dat jij bepaalde zaken echt moet delegeren en loslaten en dat je werknemers niet als kleine kinderen moet behandelen. Ze zullen misschien dezelfde fouten maken die jij ooit heb gemaakt, maar dat hoort erbij. Soms zullen ze juist betere methoden ontwikkelen.

2. Zoek naar gezamenlijke waarden
Probeer een bedrijfscultuur neer te zetten waarbij niet alleen jij je goed voelt, maar ook je werknemers. Dan zullen ze zich sneller thuis voelen binnen je bedrijf. Dat doe je bijvoorbeeld door kernwaarden op te stellen. Dingen die belangrijk zijn voor de mensen binnen je bedrijf.. Met dit soort kernwaarden laat je zien dat het niet alleen om het werk zelf draait, maar om een groter geheel.

3. Zorg voor ontspanning op het werk
Zorg dat er niet alleen maar gewerkt wordt, maar ook af en toe ontspanning is. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Zorg dus dat je werknemers zich op een bepaalde manier kunnen ontspannen, zonder dat anderen te veel afgeleid worden en het werk er onder te leiden heeft. Bedenk welke vormen van ontspanning goed passen bij je werknemers en maak dat mogelijk. Denk aan sport, spelletjes, tv, muziek, borrels, games of ontspanningsoefeningen. In de meeste bedrijven werkt ontspanning uitstekend om het werkplezier te vergroten en de onderlinge band te versterken.

4. Maak er een sport van
Zorg voor individuele doelen, teamdoelen en bedrijfsdoelen. Vier daarna iedere mijlpaal die bereikt wordt. Koppel ook een beloning aan een goede prestatie. Al is het alleen al de erkenning - dat het iemand opvalt als er goed werk wordt geleverd. Dan zal hij zichzelf al meer uitdagen en mogelijk ook zijn omgeving.

5. Zorg voor een goed personeelsbeleid
Je personeel zal meer plezier krijgen in het werk als er een goed personeelsbeleid wordt gevoerd. Door een goed personeelsbeleid te voeren, is er rust en duidelijkheid binnen je bedrijf. Je personeel zal zich veilig voelen en kan zich dan concentreren op het werk dat gedaan moet worden. Dan staat er niets meer in de weg van werkplezier.

Bron:Ondernemenmetpersoneel

Ga terug naar Tips