5 tips voor alcoholpreventie op het werk

Nieuwsbericht

5 tips voor alcoholpreventie op het werk

Marjolein de Jong

Monday 27 January 2020

Twee jaar geleden de volksgezondheidscampagne “Dry January” over uit Engeland. Dit jaar doen in Nederland meer dan dan 40.000 deelnemers mee met de IkPas-uitdaging om hun alcoholgebruik in januari even op pauze te zetten. Welk goed werkgeverschap kan je als ondernemer in alcoholpreventie laten zien? Hoe voorkom je arbeidsongevallen, verzuim en verminderd functioneren van medewerkers als gevolg van overmatig alcoholgebruik?

Recente cijfers van het Trimbos-instituut geven aan dat 8,2% van de volwassen Nederlanders overmatig drinkt. Dat wil zeggen: mannen drinken meer dan 21 glazen en vrouwen drinken meer dan 14 glazen per week. Het percentage overmatige drinkers is licht gedaald van 9,9% in 2014 naar 8,2% in 2018. Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is licht gestegen. Overmatig drankgebruik komt met name voor bij jongvolwassenen en 55-plussers. Arbeidsongevallen, ziekteverzuim en verminderde productiviteit door alcohol kost het bedrijfsleven jaarlijks 1,3 miljard euro (RIVM, 2018). 20-25% van alle bedrijfsongevallen is alcohol gerelateerd. Probleemdrinkers verzuimen 4 tot 6 keer meer dan gemiddeld. 13% van de ziektegevallen worden veroorzaakt door drank. Collega’s en leidinggevenden merken soms flarden van gedrag of handelingen op, maar vaak genoeg wordt de afhankelijkheid van alcohol niet concreet. Veel risicofactoren voor alcoholproblematiek zijn niet of slechts beperkt beïnvloedbaar door de werkgever. Denk hierbij aan leeftijd, persoonlijkheid of factoren in de fysieke en sociale omgeving

Wat levert stoppen met alcohol drinken dan op?

Behalve fysiek heb je ook mentaal profijt van geen alcohol drinken. 63% van de stoppers is mentaal fitters. Geen alcohol drinken is ook voor je omgeving wennen. Je zult standvastig moeten zijn in een rondje weigeren. 64% kan uiteindelijk na afloop van de actie Ikpas, beter “Nee” zeggen tegen alcohol. Tot slot raakt 32% gewicht kwijt.

Bedrijfscultuur en werkstress zijn beïnvloedbaar

Risicofactoren die juist specifiek samenhangen met het werk zijn stress en de bedrijfscultuur: deze kan je als werkgever wél beïnvloeden. Stress op het werk kan veroorzaakt worden door lange werkdagen, hoge werkdruk, te lage beloning, onregelmatige werktijden, eenzijdig werk, zwaar fysiek werk en baanonzekerheid. Stress kan zowel oorzaak als gevolg van een (toename) van middelengebruik zijn. Ook (gewelds)misbruik op het werk, beperkte inspraak en weinig mogelijkheden tot doorgroeien, worden geassocieerd met het toenemen van alcoholgebruik onder werknemers.

5 tips voor de werkgever
1. Stel een procedure of beleid op dat helder is over regelgeving en handhaving van alcoholgebruik. Houd drinken en werken gescheiden en bied geen alcohol aan. De gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn te groot;
2. Zorg dat niemand zich kan verstoppen achter de bedrijfscultuur dat het normaal is om alcohol te nuttigen op het werk. De bedrijfscultuur is de optelsom van het gedrag van alle medewerkers die er werken. Ondersteun leidinggevenden die hierbij een belangrijke (voorbeeld) rol hebben binnen de organisatie: zij dragen de bedrijfscultuur uit;
3. Zet in op het welzijn van medewerkers en hun duurzame inzetbaarheid. Onderzoek alle mogelijke (hierboven genoemde) stressbronnen binnen de organisatie en neem maatregelen;
4. Haak in op het Nationaal preventieakkoord dat eind 2018 door zo’n 70 organisaties is gesloten. Het is erop gericht om in ieder geval de thema’s tabak, overgewicht en alcohol aan te sturen op een gezonde generatie in 2040. Organiseer IkPas of een andere pauzeperiode binnen de organisatie. Medewerkers worden zich bewuster van de keuze om wel of niet te drinken; https://ikpas.nl/  
5. Bied, vanuit goed werkgeverschap, altijd hulp aan de medewerkers die problemen hebben met hun drankgebruik. Zowel de bedrijfsarts als bedrijfsmaatschappelijk werk kunnen ondersteuning geven en verwijzen naar de best passende verslavingszorg.

Bekijk meer nieuwsberichten

Tussentijdse wijzigingen CAO Open Teelten

Vanaf 27 juli 20019 zijn er in de Cao Open Teelten enkele tussentijdse wijzigingen doorgevoerd.... »

10 x productief werken na de vakantie

10 x productief werken na de vakantie

De vakantie is (bijna) achter de rug en dan komen jij en je... »

Vakantierechten in de agrarische CAO’s

Wat komt er als werkgever allemaal bij kijken als we het hebben over het onderwerp vakantie. Onder... »

Werkdruk in vakantietijd

Van de werkende Nederlanders vindt 46 procent het lastig om tijdens een vakantie afstand te nemen... »

Wat zegt de Wet: Vakantiedagen en vakantiegeld

Wat komt er als werkgever allemaal bij kijken als we het hebben over het onderwerp vakantie. Onder... »

Wat zegt de Wet: Vakantie en ziek

Wat komt er als werkgever allemaal bij kijken als we het hebben over het onderwerp vakantie. Onder... »

Cao-akkoord voor Glastuinbouw

Er is een formeel cao-akkoord voor de Glastuinbouw. Zodra de teksten beoordeeld zijn gaat de nieuwe... »

Vakantierechten in de agrarische Cao’s

Wat komt er als werkgever allemaal bij kijken als we het hebben over het onderwerp vakantie. Onder... »

Aanpassingen Wet Minimumloon en vakantiebijslag

Per 1 juli 2019 zijn er enkele wijzigingen relevant voor HR. Beide wijzigingen betreffen het... »

Werken met Jongeren

Wat mag een jongere werknemer voor werk doen? Wie met jongere werknemers werkt, moet in acht nemen... »

Berichten 61 van 70 van in totaal 604 berichten.