5 tips voor alcoholpreventie op het werk

Nieuwsbericht

5 tips voor alcoholpreventie op het werk

Marjolein de Jong

Monday 27 January 2020

Twee jaar geleden de volksgezondheidscampagne “Dry January” over uit Engeland. Dit jaar doen in Nederland meer dan dan 40.000 deelnemers mee met de IkPas-uitdaging om hun alcoholgebruik in januari even op pauze te zetten. Welk goed werkgeverschap kan je als ondernemer in alcoholpreventie laten zien? Hoe voorkom je arbeidsongevallen, verzuim en verminderd functioneren van medewerkers als gevolg van overmatig alcoholgebruik?

Recente cijfers van het Trimbos-instituut geven aan dat 8,2% van de volwassen Nederlanders overmatig drinkt. Dat wil zeggen: mannen drinken meer dan 21 glazen en vrouwen drinken meer dan 14 glazen per week. Het percentage overmatige drinkers is licht gedaald van 9,9% in 2014 naar 8,2% in 2018. Het percentage van de volwassen bevolking dat geen alcohol drinkt of niet meer dan 1 glas per dag, is licht gestegen. Overmatig drankgebruik komt met name voor bij jongvolwassenen en 55-plussers. Arbeidsongevallen, ziekteverzuim en verminderde productiviteit door alcohol kost het bedrijfsleven jaarlijks 1,3 miljard euro (RIVM, 2018). 20-25% van alle bedrijfsongevallen is alcohol gerelateerd. Probleemdrinkers verzuimen 4 tot 6 keer meer dan gemiddeld. 13% van de ziektegevallen worden veroorzaakt door drank. Collega’s en leidinggevenden merken soms flarden van gedrag of handelingen op, maar vaak genoeg wordt de afhankelijkheid van alcohol niet concreet. Veel risicofactoren voor alcoholproblematiek zijn niet of slechts beperkt beïnvloedbaar door de werkgever. Denk hierbij aan leeftijd, persoonlijkheid of factoren in de fysieke en sociale omgeving

Wat levert stoppen met alcohol drinken dan op?

Behalve fysiek heb je ook mentaal profijt van geen alcohol drinken. 63% van de stoppers is mentaal fitters. Geen alcohol drinken is ook voor je omgeving wennen. Je zult standvastig moeten zijn in een rondje weigeren. 64% kan uiteindelijk na afloop van de actie Ikpas, beter “Nee” zeggen tegen alcohol. Tot slot raakt 32% gewicht kwijt.

Bedrijfscultuur en werkstress zijn beïnvloedbaar

Risicofactoren die juist specifiek samenhangen met het werk zijn stress en de bedrijfscultuur: deze kan je als werkgever wél beïnvloeden. Stress op het werk kan veroorzaakt worden door lange werkdagen, hoge werkdruk, te lage beloning, onregelmatige werktijden, eenzijdig werk, zwaar fysiek werk en baanonzekerheid. Stress kan zowel oorzaak als gevolg van een (toename) van middelengebruik zijn. Ook (gewelds)misbruik op het werk, beperkte inspraak en weinig mogelijkheden tot doorgroeien, worden geassocieerd met het toenemen van alcoholgebruik onder werknemers.

5 tips voor de werkgever
1. Stel een procedure of beleid op dat helder is over regelgeving en handhaving van alcoholgebruik. Houd drinken en werken gescheiden en bied geen alcohol aan. De gezondheids- en veiligheidsrisico’s zijn te groot;
2. Zorg dat niemand zich kan verstoppen achter de bedrijfscultuur dat het normaal is om alcohol te nuttigen op het werk. De bedrijfscultuur is de optelsom van het gedrag van alle medewerkers die er werken. Ondersteun leidinggevenden die hierbij een belangrijke (voorbeeld) rol hebben binnen de organisatie: zij dragen de bedrijfscultuur uit;
3. Zet in op het welzijn van medewerkers en hun duurzame inzetbaarheid. Onderzoek alle mogelijke (hierboven genoemde) stressbronnen binnen de organisatie en neem maatregelen;
4. Haak in op het Nationaal preventieakkoord dat eind 2018 door zo’n 70 organisaties is gesloten. Het is erop gericht om in ieder geval de thema’s tabak, overgewicht en alcohol aan te sturen op een gezonde generatie in 2040. Organiseer IkPas of een andere pauzeperiode binnen de organisatie. Medewerkers worden zich bewuster van de keuze om wel of niet te drinken; https://ikpas.nl/  
5. Bied, vanuit goed werkgeverschap, altijd hulp aan de medewerkers die problemen hebben met hun drankgebruik. Zowel de bedrijfsarts als bedrijfsmaatschappelijk werk kunnen ondersteuning geven en verwijzen naar de best passende verslavingszorg.

Bekijk meer nieuwsberichten

Coronaprotocol voor land- en tuinbouw

Voor alle agrarische sectoren is veilig werken, veilig reizen en veilig wonen van levensbelang.... »

Webinar ziekteverzuim

Het is ochtend, uw telefoon gaat. Eén van uw medewerkers meldt zich ziek. En nu? Verschillende... »

Blog over Werk-Privé balans

Misschien herken je het wel; je werkdag start en i.p.v. dat je 's ochtends in de auto stapt naar je... »

Eerste negen weken ouderschapsverlof vanaf 2022 deels betaald

Ouders van jonge kinderen krijgen vanaf augustus 2022 de eerste negen weken van het... »

Update Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW)

Het doel van de tijdelijke NOW is om werkgevers in deze tijden van acute en zware terugval in de... »

Mag ik een werknemer die zich ziek meldt vragen of hij het coronavirus heeft?

Hoewel het begrijpelijk is dat werkgevers dit willen weten, is het niet toegestaan om bij een... »

Ik heb mijn werknemer nu hard nodig, kan ik zijn verlof intrekken?

Als zich in een onderneming onvoorziene omstandigheden voordoen waardoor de werknemer niet kan... »

Wie bepaalt of werknemers kwetsbaar zijn en onder de regeling vallen?

Kwetsbare personen zijn ouderen en personen met verminderde weerstand. Als werkgever mag je (op... »

Mogen werknemers weigeren om wegens het coronavirus vanuit huis te werken?

Als een werkgever op de werkplek niet de benodigde bescherming tegen het coronavirus kan bieden aan... »

Wanneer moet een werkgever zijn medewerkers thuis laten werken wegens het coronavirus?

De regering heeft alle Nederlanders opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te werken. Als een... »

Berichten 11 van 20 van in totaal 604 berichten.