Blog: Hoe motiveer je medewerkers?

Blog bericht

Blog: Hoe motiveer je medewerkers?

Anke van Helmond

Monday 19 August 2019

Op 21 augustus is het wereld dag manusje-van-alles. Nee zo heet het niet echt maar zo noem ik het. Weer een dag van.. zul je nu meteen denken. Tenminste zo denk ik. Maar deze is de moeite om een blog aan te besteden. Bij HAER Advies besteden we graag aandacht aan de ondernemer, die wij in ons dagelijks werk ondersteunen bij alle voorkomende HR-werkzaamheden. Buiten een leuke winactie, dachten wij na over hoe we de ondernemer deze dag nog meer in het zonnetje kunnen zetten. In ons dagelijks werk zien wij dat het motiveren van personeel vaak een grote uitdaging is. Daarom neem ik je als ondernemer/leidinggevende vandaag graag mee in dit onderwerp.

Wat is motivatie?
Motivatie is dat wat een mens aanzet tot gedrag, bijvoorbeeld tot het uitvoeren en het volbrengen van een taak. Op basis van motivatie bepalen mensen hoe zij hun energie aan verschillende activiteiten besteden. Motivatie vloeit voort uit een behoefte, waaruit een doelstelling of een wens voortkomt die het handelen beïnvloedt.

Relatie leidinggeven en motivatie
Motivatie is essentieel voor medewerkers om hun potentieel op het werk te kunnen vervullen. Er is reden om aan te nemen dat gemotiveerd personeel toegewijde, energieker, innovatiever, meer gefocust en productiever is. En dat heeft een positief effect op de prestaties van het team. Als werknemers gemotiveerd zijn en toegewijd zijn aan hun werk, heeft dat een directe invloed op het succes van de organisatie.

Organisaties met gemotiveerde medewerkers hebben vaak minder personeelsverloop. Ook in sectoren met veel tijdelijk personeel kunnen leidinggevenden, door het betrekken en motiveren van personeel, ervoor zorgen dat medewerkers hun uiterste best doen.

Als leidinggevende ben je de kernschakel tussen de organisatie en het individu. De invloed van leidinggevenden op de motivatie van de medewerker is behoorlijk groot.

Werknemersbetrokkenheid en motivatie
Een veelgebruikte term binnen organisaties is werknemersbetrokkenheid, ook wel ‘engagement’ genoemd. De kern van werknemersbetrokkenheid is de binding die de werknemer heeft met de organisatie. Er zijn enkele factoren waarop je als leidinggevende invloed kan uitoefenen, die factoren zijn hieronder verder uitgewerkt.

Bejegening:
Als medewerkers met eerlijkheid en respect worden behandeld is dit van invloed op hun motivatie. Wordt een medewerker door zijn leidinggevende met respect behandeld, dan zal hij waarschijnlijk ook voelen dat de organisatie hem of haar respecteert.

Persoonlijke prestaties:
Medewerkers proberen tijdens hun dienstverband een gevoel van voldoening en trots uit hun werk te halen. Dat gevoel is grotendeels afhankelijk van de persoonlijkheid en de waarden van de werknemer.

Gevoel van waardering:
Waardering door leidinggevende en werkgever vergroot de motivatie op het werk. Waardering kun je zowel formeel als informeel tonen

Leiderschap: Vertrouwen in de koers van de organisatie is cruciaal voor het kweken van betrokkenheid bij en het motiveren van werknemers. Leiderschap moet zich niet beperken tot het managementteam en als leidinggevende fungeert men als rolmodel.

Drijfveren verschillen tussen teams en medewerkers. Om dit in kaart te brengen zetten wij regelmatig de persoonlijkheidsstijlentest in. Dit geeft je inzage in de drijfveren van medewerkers en helpt je in het opbouwen van de relatie met je medewerker. Als leidinggevende is het belangrijk om een hechte relatie met je teamleden op te bouwen en te begrijpen wat je team motiveert. Het voeren van een open en eerlijke dialoog met de teamleden is belangrijk en zal inzicht geven in de factoren van betrokkenheid.

In mijn volgende blog neem ik je verder mee in het onderwerp motivatie. Ik zal dan verder in gaan op het motivatieproces en de algemene motivatoren.

Zou je graag het gesprek aan gaan om te kijken hoe je hier als leidinggevende in kan groeien, neem dan contact met mij op via 
06-15335277.

Bekijk meer blogberichten

Uitbreiding van het HAER-team

Hier ben ik dan, de nieuwe junior HR adviseur van HAER. Ik ben vanaf 12 juni onderdeel van dit... »

Training coachen & motiveren: het begint bij jezelf

Deze maand laten wij Roy Voncken aan het woord met als onderwerp: deelname aan de driedaagse... »

Gastblog: Voorkomen is beter dan genezen (Eskil Fleuren, SAZAS)

Deze maand laten wij Eskil Fleuren, accountmanager van SAZAS, aan het woord over... »

Tegeltjeswijsheid in de personeelskeuken

Als je bij HAER Advies werkt, ben je wekelijks bij veel mooie bedrijven om een kijkje in de... »

A happy worker is a productive worker

Stel jij jezelf wel eens de vragen: “Ben ik tevreden?“, “Waar sta ik?” en “Hoe zijn mijn... »

Training persoonlijk leiderschap: Structuur en betrokkenheid

Deze week laten wij Roel Cox aan het woord, met als onderwerp: deelname aan de driedaagse training... »

Gefeliciteerd, je bent manager!

Het is je gelukt. Je bent manager geworden. Voor sommigen een bewuste keuze, door meer uitdaging te... »

Ook in 2017: onbezorgd ondernemen

December. De maand van chocoladeletters, speculaas, mandarijntjes, Sinterklaas, zwarte Piet,... »

Workshop ziekteverzuim: 'je kunt nu zelf het drukverband aanleggen'

Deze week laten wij Mariët Reins- Hage aan het woord, met als onderwerp: deelname aan de workshop... »

Familiebedrijf: loyaal en gepassioneerd

Afgelopen jaar is HAER Advies druk bezig geweest met het adviseren en begeleiden van 27... »

Berichten 31 van 40 van in totaal 160 berichten.