Vakantie vieren en afschakelen van het werk, maar hoe?

Blog bericht

Vakantie vieren en afschakelen van het werk, maar hoe?

Kim Migchels

Tuesday 18 July 2017

Hoe kun je nu het meest “effectief” vakantie hebben? Hoe haal je nu alles uit je vakantie en kun je echt loskoppelen van het alledaagse en daarbij nieuwe en frisse inspiratie op doen? Ik, Kim Migchels, ben voor mezelf op onderzoek gegaan en wil dit graag met jullie delen. 

Voorpret
Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantie plannen zoveel plezier ervaren aan het mijmeren over de talloze mogelijkheden die wachten in plaats van de dagelijkse routine, dat hun gevoel van geluk een enorme piek vertoont. Zoeken naar leuke plaatsen die we willen gaan bekijken wanneer we vanuit ons vakantieadres met de auto op ontdekking gaan levert mij dus al heel veel energie op. Kijken naar leuke restaurantjes en activiteiten om te doen. Ik ervaar dus al plezier alvorens we daadwerkelijk vertrokken zijn.

Verslaving aan actie en triggers
Voor sommige mensen kan het loskomen van werkgerelateerde stress, hetzelfde voelen als het stoppen met een verslaving. Volgens de onderzoeker bevatten de beste vakanties voor deze mensen fysieke of mentale stimulering, variërend van zweefvliegen tot kooklessen; zolang het maar zorgt voor enige afleiding en uitdaging. Ga voor jezelf dus na of je dit type persoon bent en voor mij verklaart dit waarom ik niet tot rust kan komen met een dag op het strand liggen. Ik ben altijd opzoek naar activiteiten waardoor ik mezelf op een bepaalde manier uitdaag.

“Slaap wanneer je moe bent”
Tijdens je vakantie is het goed om het ritme van je werkdag los te laten en dat je eet wanneer je honger hebt, stopt wanneer je vol zit, slaapt wanneer je moet slapen en wakker wordt wanneer je lichaam klaar is om op te staan. Dit vind ik zelf een hele goede tip omdat ik op vakantie vaak het gevoel heb dat ik vroeg op moet staan om geen tijd te verspillen. Ik zou mezelf vervelend kunnen voelen dat ik tijd heb verspild omdat ik langer heb geslapen dan normaal. Maar ook even je slaap nodig hebben en dat ritme wat je van nature hebt, even terugpakken is precies wat nodig kan zijn. Dat ga ik dus zeker proberen. Muziek kan je meer laten genieten van momenten, doordat het je beter laten voelen. Dus de muziek zal op mijn vakantie zeker af en toe aan gaan.

Social Media perfectie
Het meest belangrijke om je vakantietijd gelukkig door te komen: laat het gebeuren. Plannen is één ding, maar het bouwen van verwachtingen naar niveau ‘perfect Instagram-account’, verhindert dat je tijdens je break kan genieten van wat er is. Teleurstelling is een naar gevoel dat je liever vermijdt, stel daarom realistische verwachtingen en kijk rond – en niet beneden naar je telefoon.

De “no-Wifi-zone”?
Je mobiele apparaat uitschakelen, is niet per se nodig, zeggen veel experts. Het kan rustiger voelen om nippend aan een cocktail op het strand zo nu en dan je email te checken, dan het nerveuze gepeins wat er allemaal zou kunnen spelen. Ik ben op vakantie altijd minder goed bereikbaar en kies er bewust voor het internet even te laten voor wat het is. Buiten een telefoontje en het doorsturen van enkele vakantiefoto’s naar vrienden en familie is het voor mij verder alleen het gebruik van mijn Spotify en het gebruik van de navigatie dat ervoor zorgt dat ik mijn telefoon bij me heb. Wanneer je jezelf er maar van bewust bent of het telefonisch bereikbaar zijn; het internet altijd aan hebben staan, je juist rust geeft of spanning oplevert, dan kan je zelf de afweging maken wat voor jou het beste werkt.

Geniet!
En hoewel wetenschap aantoont dat het loskomen van werk onze gezondheid en geluk een boost geeft, hoeven we hiervoor niet naar een tropisch eiland maar kunnen deze onderdelen ook thuis ingezet worden. Het wel of niet op vakantie gaan of vakantie in eigen tuin vieren doet er mijns inziens niet toe.

Fijne vakantie en geniet!

Graag hoor ik na je vakantie of dit blog geholpen heeft bij het hebben van een “effectieve” vakantie.

Bron: Vance/HAER

Bekijk meer blogberichten

5 schadelijke types werknemers (en hoe ermee om te gaan)

Sommige medewerkers maken er echt een potje van. Ze ontwrichten teams, zorgen ervoor dat... »

Uitbreiding van het HAER-team

Met veel plezier stel ik me aan jullie voor als de nieuwe HR adviseur van HAER. Ik maak vanaf 1... »

Blog: het belang van trainen en ontwikkelen van jezelf en van medewerkers

De maand Maart zien vele mensen met vreugde tegemoet. Het is de maand waarin de lente officieel is... »

De re-integratie van de zieke grensarbeider: hoe houdt u de regie in handen?

Vanwege het grote grensgebied rondom Nederland, werken er in Nederland veel grensarbeiders. Het... »

Stress kost teveel. Wist u dat stress gemiddeld 250 euro per dag kost?

Aan het woord Eskil Fleuren accountmanager bij SAZAS. ‘Regelmatig krijg ik vragen van werkgevers... »

Ook in 2018: onbezorgd ondernemen

De allerbeste wensen voor 2018 namens het HAER Advies team! De kerstman heeft het land verlaten en... »

Training Persoonlijk Leiderschap: Esther Groenen aan het woord

Het najaar 2017 stond voor HAER Advies volledig in het teken van de training Persoonlijk... »

Beoordelingsgesprek laat jouw medewerkers en organisatie groeien

Het einde van het jaar nadert en dat betekent dat de beoordelingsgesprekken weer voor de deur... »

Het belang van opleiden en ontwikkelen

Mijn naam is Sue Titulaer, werkzaam bij AB Werkt Zuid-Nederland als HR Adviseur Opleiding en... »

Het risico van het werken met ZZP'ers

Deze maand laten wij Manon Pieters, advocaat bij SPEE advocaten, aan het woord met als onderwerp:... »

Berichten 1 van 10 van in totaal 140 berichten.