Blog: Kink in de kabel van je medewerker, wat nu?

Blog bericht

Blog: Kink in de kabel van je medewerker, wat nu?

Marjolein de Jong

Tuesday 10 September 2019

Je medewerker is geen losse schakel. Hij is onderdeel van vele systemen. Niet alleen binnen jouw bedrijf, maar ook in zijn privéleven. Denk aan zijn gezin, vriendengroep, sportvereniging. Hoe zorg jij er nu voor dat je medewerker goed kan functioneren? Vooral als er een kink in 1 van zijn kabels komt?

Welke privé situaties beïnvloeden je medewerker op het werk?
Ik stelde mijzelf deze vraag en keek naar wat zie ik mijn eigen omgeving zie. Als eerste komt de scheiding op in mijn gedachten. Daarna ouderschap en daarmee samenhangend de zorg voor (zieke) kinderen. Het overlijden van partner of ouders en de eventuele mantelzorg die daaraan voorafgaat. Kortom zo ontstaat er al snel een lijst met kinken in de kabels van de medewerkers. Maar waarom zou jij daar als werkgever of HR-afdeling iets mee moeten? Zeer simpel, al deze situaties kunnen uitmonden in verminderen van de productiviteit, invloed op de werksfeer, stress en ziekteverzuim. En in alle gevallen is voorkomen beter dan genezen. Maar hoe doe je dat dan als werkgever of HR-afdeling? Je kunt hiermee concreet aan de slag door levenfasebewust personeelsbeleid uit te werken.

Wat speelt in welke levensfase?
Levensfasebewust personeelsbeleid kent 4 fasen. De ontwikkelingsfase, spitsuurfase, balansfase en de mogelijkheidsfase. Hieronder neem ik je kort mee in het hoe en wat van iedere fase:

·        Ontwikkelingsfase: Je begint aan je eerste baan en ontdekt je mogelijkheden. Je bent enthousiast, wil leren, past je gemakkelijk aan en bent nog kneedbaar. Vaak wordt gekozen voor een fulltimebaan; hard werken is geen probleem. De werk-privébalans is in orde. Geef aandacht aan opleiding en ontwikkeling. Heb oog voor behoefte aan flexibele werktijden en arbeidsvoorwaarden. Ben in deze fase alert op verslavingen, schulden en mantelzorg.

·        Spitsuurfase: In deze fase vorm je vaak een gezin en moet de zorg voor kinderen gecombineerd worden met je werk. De werk-privébalans komt onder druk te staan. Ambities moeten mogelijk worden bijgesteld. Vaak wil je nog veel tegelijk. Deze fase voelt soms als ‘overleven’. Verder ontstaat er mogelijk een onbalans in inkomsten en uitgaven. Geef aandacht aan parttime werken, flexibele werktijden en opname van ouderschapsverlof. Ben in deze fase alert op ouderschap, mantelzorg, scheiding en schulden.

·           Balansfase: In deze fase van je loopbaan heb je de balans (terug)gevonden tussen werk en privé. Je denkt na over levensvragen als: ‘Is dit alles?’ en ’Wat wil en wat kan ik?’. Eventuele kinderen zijn groter; wat ruimte biedt voor nieuwe mogelijkheden en daarmee groei op persoonlijk- en op carrièrevlak. Geef aandacht aan opleiding, ontwikkeling en loopbaanstappen. Ben in deze fase alert op mantelzorg, overlijden, scheiding en schulden.

·           Mogelijkheidsfase: In deze loonbaanfase krijg je te maken met lichamelijkeveroudering. Daarnaast spelen vragen als ‘Hoe lang blijf ik betrokken en gemotiveerd in mijn werk?’ en ‘Hoe kan ik nog bijdragen?’. Zingeving wordt belangrijker. Geef aandacht aan aanwezige kennis en kunde, bijvoorbeeld in de rol van een mentorschap en aan de voorbereiding op het pensioen. Ben in deze fase alert op mantelzorg en overlijden.

Is het in balans houden van werk en privé niet de taak van de medewerker?
Je zult misschien denken werk en privé moet je gescheiden houden. En natuurlijk zijn medewerkers zelf voor een groot deel verantwoordelijk voor het bewaken van de balans. Echter door een open sfeer te creëren zullen medewerkers sneller eventuele problemen met je delen. De open sfeer creëer je bijvoorbeeld door dit onderwerp bespreekbaar te maken tijdens (functionerings)gesprekken. Zo kun je samen zoeken naar oplossingen. Maak beleid op veel voorkomende problemen bij medewerkers. Zo creëer je duidelijkheid en zal een medewerker eerder aangeven gebruik te willen maken van bijvoorbeeld bepaald verlof.

Hoe graag je het ook zou willen. Je ontkomt er niet aan dat situaties in je privéleven je beïnvloeden op je werk. Als werkgever of HR-afdeling is dit een onderwerp dat je niet uit de weg moet gaan. Investeer in gelukkige medewerkers. Gaat het privé even wat minder, kijk dan hoe je samen verder komt. Dit blog is de eerste in een reeks, waarin ik je graag dieper meeneem in de werk en privé balans.

De volgende keer vertel ik over hoe SCHEIDEN je organisatie doet LIJDEN  

Bekijk meer blogberichten

Blog: Laten bloeien

Ruim een jaar geleden schreef ik mijn eerste blog voor HAER Advies met de titel: “Vinden, binden,... »

Die ene vraag, een verschil?!

Daar zitten we, samen aan tafel. Ik zie iets van wanhoop in de ogen. Waar moeten we het nog zoeken... »

Werkgeluk, de sleutel om een happyholic te boeien

Tijdens een medewerkersbijeenkomst van AB Werkt gaf Wim Davidse een lezing. Wim is flex- &... »

Blog: Goede voornemens? Make-it happen!

Ben jij als ondernemer bezig met goede voornemens voor je personeel? Help jij je personeel met het... »

Blog: “Eigen SCHULD, dikke bult?”

December is een dure maand met sinterklaascadeaus en kerstinkopen. In deze maand is de kans groot... »

De 5 lessen die iedere leidinggevende te laat leert over het voorkomen van werkstress

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. In 2016 bracht dit voor een... »

“Ongemotiveerd personeel bestaat niet”

Je kent het vast wel, werknemers die gedrag laten zien wat je liever niet ziet. Of andersom, dat je... »

Scheiden doet uw organisatie LIJDEN?!

In Nederland stranden ongeveer 40% van de huwelijken, dat is goed voor zo’n 30.000 scheidingen per... »

Hoe wordt de zwakke schakel de medeweker van de maand?

In mijn vorige blog nam ik je mee in het motiveren van je medewerkers. In dit blog vertel ik meer... »

Blog: Hoe motiveer je medewerkers?

Op 21 augustus is het wereld dag manusje-van-alles. Nee zo heet het niet echt maar zo noem ik het.... »

Berichten 1 van 10 van in totaal 161 berichten.