Blog: I don’t know how (s)he does it - zwangerschapsverlof Emmy

Blog bericht

Blog: I don’t know how (s)he does it - zwangerschapsverlof Emmy

Tuesday 7 May 2019

Hoe doen al die mama’s en papa’s het toch? Het ouderschap combineren met sporten, gezond leven, het onderhouden van sociale contacten met vrienden, maar ook met familie en buurtbewoners of het verenigingsleven. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de fantastische carrière die ze vaak nog nagenoeg fulltime hebben. I don’t know how (s)he does it…

Mooi werk!
Voor de mensen die ik nog niet ken, ik werk sinds 2015 met veel liefde, toewijding en plezier bij HAER Advies. Ik vind het nog steeds heerlijk om bij de klanten en leden van AB Werkt op visite te gaan en met hen te brainstormen over hoe we ervoor kunnen zorgen dat hun medewerkersbestand nog meer tevreden is en betere resultaten bereikt. Het geven van trainingen en workshops, het onderhouden van contacten; ik ben helemaal in mijn element! Wat mij dan nóg meer energie geeft, is de nieuwe rol die ik vanaf januari invul als teamleider van het team HAER Advies. Het team activeren om onze dienstverlening zo goed mogelijk neer te zetten vind ik een fantastische uitdaging. Zoals je uit deze tekst kunt opmaken is mijn werk ontzettend belangrijk voor mij.

‘Kleine’ wijzigingen privé
Maar ook privé zijn er continu (mooie) ontwikkelingen. Augustus 2018 ben ik getrouwd met Stefan en aanstaande mei/juni mogen wij ons eerste kindje verwachten! Een mega spannende, maar ontzettend mooie tijd. Ondanks dat ik zeer planmatig ben, vind ik het ook heerlijk om onwetend de toekomst in te gaan, dat ik niet vooraf weet hoe het ouderschap bij ons uitpakt geeft me positieve energie. Ondertussen kom ik natuurlijk met veel ondernemende mama’s te spreken om te horen hoe zij het allemaal combineren. Er zijn verschillende moeders waar ik mee spreek die bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebben, daar met dezelfde passie mee aan de slag gaan als datgeen ik voel, zich volledig storten op het ouderschap en dit fantastisch doen. Dat vind ik zó fascinerend. Ik denk namelijk nu al af en toe dat ik het druk heb.

Hóe dan?!
Aangezien het ouderschap combineren met een carrière mij niet eenvoudig lijkt, heb ik werkende ouders een aantal vragen gesteld, onderzoeken gelezen en mijn eigen ervaring op dit moment weergegeven. Graag geef ik een opsomming van mijn belangrijkste conclusies van wat een werkgever kan doen om het beste uit de mama’s en papa’s (to be) te halen, zowel wat betreft werktevredenheid, organisatiebetrokkenheid alsook de productiviteit van de medewerkers die ouders zijn of worden.

Blijf communiceren
Ik kan me voorstellen dat het vaak onbewust gebeurd, maar iemand die zwanger is of ouder is en al dan niet parttime werkt krijgt vaak minder (bedrijfs)informatie. Wellicht omdat de verwachting is dat de medewerker in kwestie andere prioriteiten heeft, wellicht omdat dat tijdens de koffiepauze is gezegd op de dag dat er een papadag of mamadag is ingeroosterd. De reden maakt eigenlijk niet uit, maar blijf de medewerker informeren! Als mijn werkgever mij minder informeert, zou ik mij veel minder serieus genomen voelen, wat ertoe kan leiden dat ik inderdaad andere prioriteiten op termijn zou stellen. Zonde om mijn passie en enthousiasme verloren te laten gaan!

Flexibiliteit is key
Echo’s die niet in de avond gepland kunnen worden, enorme misselijkheid of vermoeidheid tijdens zwangerschap, een ziek kindje of gewoon een horrornacht waarbij de kleine lieverd geen zin had om te slapen. Mijn werkgever is wat betreft de zwangerschap tot nu toe extreem flexibel, de mogelijkheden zijn er en worden aangeboden. Ik vond het zó fijn dat ik de vrijheid had om door de dag naar controles te gaan, of gewoon even bij te tanken door iets anders te doen dan werken. Want als je echt niet fit bent, ben je ook niet productief. Ik haalde mijn uurtjes in op een moment dat het wel schikte voor mij. Ik ben me bewust van het feit dat dit niet in ieder beroep zo makkelijk is in te regelen. Toch zou ik iedere werkgever op het hart willen drukken om de mogelijkheden te bekijken in plaats van de beperkingen. Medewerkers gaan dit niet alleen enorm waarderen, maar ze zullen ook productiever zijn en gezonder aan het werk kunnen.

Denk lange termijn in plaats van korte termijn
Ik vind het helemaal fantastisch dat HAER Advies/AB Werkt mij tijdens mijn zwangerschap de mogelijkheid heeft gegeven om een nieuwe rol te gaan vervullen. Sterker nog, één van mijn collega’s is in dienst gekomen tijdens haar zwangerschap. Veel bedrijven zouden dit absoluut niet overwegen en aangeven dat contact wordt onderhouden voor ná het zwangerschapsverlof. Door de overweging toch te maken om iemand in deze periode aan te nemen / promotie aan te bieden, zorg je ervoor dat iemand geneigd is om die extra resultaten te bereiken. Dat iemand bovendien langer aan jouw organisatie gebonden is en getriggerd is zich extra te bewijzen ten opzichte van de organisatie.

AB Werkt/HAER Advies; bedankt!
Ik ben de organisatie ontzettend dankbaar voor de goede communicatie, flexibiliteit en mogelijkheden die ze mij tot nu toe hebben geboden. Ik heb geen idee hoe het ouderschap in combinatie met het sociale leven en mijn werk mij afgaat. Maar door de flexibiliteit en mijn nieuwe rol kijk ik wel nú al met vertrouwen en enthousiasme uit naar de periode na mijn zwangerschapsverlof.

Lief netwerk, klanten/leden/collega’s van AB Werkt, ik zal vanwege de ontmoeting met mijn kleine baby afwezig zijn van mei tot halverwege september. Tijdens de afwezigheid zijn mijn collega’s Lisa van Veen en Marjolein de Jong up and running om jullie te woord te staan!

Tot gauw, Emmy

Bekijk meer blogberichten

Die ene vraag, een verschil?!

Daar zitten we, samen aan tafel. Ik zie iets van wanhoop in de ogen. Waar moeten we het nog zoeken... »

Werkgeluk, de sleutel om een happyholic te boeien

Tijdens een medewerkersbijeenkomst van AB Werkt gaf Wim Davidse een lezing. Wim is flex- &... »

Blog: Goede voornemens? Make-it happen!

Ben jij als ondernemer bezig met goede voornemens voor je personeel? Help jij je personeel met het... »

Blog: “Eigen SCHULD, dikke bult?”

December is een dure maand met sinterklaascadeaus en kerstinkopen. In deze maand is de kans groot... »

De 5 lessen die iedere leidinggevende te laat leert over het voorkomen van werkstress

Werkstress is beroepsziekte nummer 1 in Nederland. In 2016 bracht dit voor een... »

“Ongemotiveerd personeel bestaat niet”

Je kent het vast wel, werknemers die gedrag laten zien wat je liever niet ziet. Of andersom, dat je... »

Scheiden doet uw organisatie LIJDEN?!

In Nederland stranden ongeveer 40% van de huwelijken, dat is goed voor zo’n 30.000 scheidingen per... »

Hoe wordt de zwakke schakel de medeweker van de maand?

In mijn vorige blog nam ik je mee in het motiveren van je medewerkers. In dit blog vertel ik meer... »

Blog: Kink in de kabel van je medewerker, wat nu?

Je medewerker is geen losse schakel. Hij is onderdeel van vele systemen. Niet alleen binnen jouw... »

Blog: Hoe motiveer je medewerkers?

Op 21 augustus is het wereld dag manusje-van-alles. Nee zo heet het niet echt maar zo noem ik het.... »

Berichten 1 van 10 van in totaal 160 berichten.